A japn konyha
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678722.jpg)
A knai konyht szinte azonnal meg lehet szeretni, a japn teleket viszont meglehetsen furcsnak fogja tallni a klfldi. Japn konyhja -- nem is olyan rgen -- elssorban vegetrinus volt, csak a haltelek tettk kiss vltozatosabb. A XIX. szzadban kezdtk btrabban hasznlni a hst, de a tejtermkek pldin sohasem vltak igazn npszerv. A sajtot valami rmes dolognak tartjk, a fzshez nem hasznlnak vajat, tejet pedig szinte egyltaln nem isznak. A sts fortlyait a portuglok mr a XVI. szzadban elhoztk Japnba, a legtbb tel mgis fn prolva kszl. A japn telek egy rsze mintha nem lenne kellkppen tfzve, ms rszknek pedig igen szokatlan az ze, elssorban a klfldn nem hasznlatos alapanyagok -- pldul a szjababtr vagy a kesernys pc -- kvetkeztben. Az lvezet egy rszt a ltvny okozza: a vilgon egyetlen np sincs, amely ekkora figyelmet szentelne az telek kllemnek, mg Dlkelet-zsiban sem. Mivel az emberek nagy rsze vszzadokon keresztl nagy szegnysgben lt s elssorban rizsen tartotta fenn magt, a japn telek legtbbje egyszer, de mindenekeltt a ltvnyos megjelensre s a markns, csps zhatsra trekednek. De ha mr egyszer sikerlt megkedvelni a japn teleket, nem kevs meglepetssel, jdonsggal szolglnak. Az heseket szmos vendglthely vrja, az elegns restoranoktol a kezdve a bigig, ahol legfeljebb nmi harapnivalt kaphatunk az ital mell, viszont egsz biztosan tallkozni fogunk nhny szomjas gsval. A restoran feltehetleg eurpai teleket knl. Az igazi japn vendgl a ryoriya. A ryoriyk vlasztka ltalban csak nhny, de az is lehet, hogy csak egyetlen telfajtra korltozdik, pl. tempurt, sushit vagy tsztaflket lehet kapni. Az tlap ppen ezrt nem klnsebben lnyeges csak sszezavarja az embert. A japn telek nem szigor sorrendben kvetik egymst, tbb telt szolglnak fel egyszerre, ezrt a fogsok sajnos gyakran hidegek. Ez a japnokat nem zavarja, hiszen egy idben kifejezetten divatos volt hidegen enni az teleket, mivel a csszr konyhja olyan messze volt az tkezhelyisgektl, hogy a forr telek legfeljebb is csak langyosan rhettek el a rendeltetsi helykre. A levest ltalban msodik fogsknt eszik, de tulajdonkppen brmikor sor kerlhet r az tkezs sorn. Desszertet szinte soha nem esznek. A japnok kln eszik a stemnyeket s vacsora sima ftt rizzsel fejezdik be. A japnok mindig kt tl ftt rizst esznek, az egyiket a halottakrt. Ha Japnban jrnak bzzk nyugodtan magukat a hzigazdk segtsgre, klnsen ha a hamistatllan japn fogadk (ryokan) egyikben szlltak meg, ezek ugyanis az orszg csodi kz tartoznak.
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678754.jpg)
A legfbb alkoholtartalm ital a sake (szk). Ez egy elg enyhe rizsbor amit melegen fogyasztanak kis csszkben. A japnokat rendszerint lenygzi, hogy a nyugatrl rkezett tristk mekkora mennyisget tudnak a sake-bl fogyasztani, hiszen a zsrszegny trend kveztkeztben a japnok kevsb brjk az alkoholt. J a srk s a japn whisky is fogyaszhat, ez utbbinl a Suntory a leghresebb mrka. A szlbor mg nem az igazi, de a jvben bizonyra ezt is finomtjk.
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678470.jpg)
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678631.jpg)
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678680.jpg)
Amit a sushirl tudni kell
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678522.bmp)
Legfontosabb alapanyagok:
A sushi egyet jelent a japn konyhval. A kzzel formzott, tekercsbe bugyollt vagy a tlkban elrendezett apr nyencfalatok igazi mestermvek, melyek valdi eszttikai s kulinris lvezetet nyjtanak. Mindez nem vletlen, hiszen a pcolt rizsbl frissen fogott halbl s ropogs zldsgekbl ksztett sushi zletes s egszsges telklnlegessg. Aromja finom emelett zsr- s kalriaszegny, vitaminokban s svnyi anyagokban pedig gazdag. Napjainkban ezek az egzotikus rizsfalatkk szinte a vilgon mindentt nagy npszersgnek rvendenek. A sushi rendkvl vltozatos a felhasznlhat alapanyagok szma szinte vgtelen, az elkszts mdja pedig hagyomnyos s szles krben elterjedt. A sushit a japn telsor f- vagy utols eltti fogsaknt tlaljk, s kzzel vagy evplcikval fogyasztjk. A sushi-falatkkat szja s wasabi-krm (waszabi,zld szn japn torma) keverkbe mrtjk s egy falatban kapjk be.
![](//gportal.hu/portal/inuyashafanworld/image/gallery/1172678548.jpg)
A legfontosabb konyhai technikk:
A sushi kszts igazi mvszet--valjk a japnok. Az alaplpsek elsajttsa azonban senkinek nem okoz klnsebb nehzsget. A nigiri-sushihoz a rizsgombcokat kzzel formzzk.A maki-sushit bambuszgyknyen ksztik s nori- (szrtott alga) lapokba gngylik. A kis tekercseket hoszo-makinak, a nagyokat futo-makinak nevezik. A temaki-sushit kzzel formzzk tlcsr alakra. A chirasi (csirasi) a sashimi (szasimi) s a mushi (musi) eurpban nem szmt klasszikus sushinak, de japnban ezek a fajtk is nagyon elterjedtek. A sashimi halszlvkonyra szeletelt friss hal valamilyen zldsggyon (pl.: pcolt jgretken). A chirasi hs, hal, omlett s zldsg keverke,amit hidegen tesznek a rizs tetejre, a mushi pedig a chirasi meleg vltozata. A sushi ksztshez szksgnk van egy j les ksre, egy bambuszgyknyre, egy fa- vagy cserptlra, melyben a rizst kihtjk, tovbb fbl kszlt fz- s evplcikra.
Itadakimasu!
(J tvgyat!)
|